Anna-Kristiina Mikkonen

AKM – Naisjohtajat esiin! -kampanja

Valokuva: Antti Karppinen

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta
Pääsihteeri

”Olen ollut jo yli kymmenen vuotta aktiivisesti mukana kuntapolitiikassa ja nyt kuluvalla kaudella toimin Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Palkkatyötäni teen Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnassa pääsihteerinä. Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Yhteiskuntatieteiden maisterin koulutus mahdollistaa monipuolisen uran niin hallintobyrokraattina kuin politiikan parissa. Työurani aikana olen jakanut postia, toiminut järjestösihteerinä ja projektiasiantuntijana maahanmuuttajatyössä. Nykyinen työni opiskelijoiden edunvalvonnassa yhdistää hyvin hallinnollisen sekä edunvalvonnallisen osaamiseni, jota on vuosien varrella kertynyt. Vapaa-ajallani olen laulanut 9-vuotiaasta asti kuorossa ja päässyt sitä kautta esiintymään mm. Savonlinnan Oopperajuhlien lapsikuoroon.”

Kuka nainen on inspiroinut sinua ja miksi?
Minua on inspiroinut presidentti Tarja Halonen. Halonen on omalla urallaan toiminut monien lasikattojen murtajana ja esimerkillään innostanut monia. Halosen kanssa minua yhdistää pitkä tausta Setlementtiliikkeessä. Toisena minua inspiroineena naisena nostaisin esiin pitkäaikaisen kuoronjohtajani, diplomilaulaja Leena Astikaisen. Astikaisen vaativa, mutta innostava ote on vaikuttanut niin minun kuin monien muiden kuorokavereiden elämään.

Kuka on työntänyt sinua urallasi eteenpäin?
Kotona nyt jo edesmenneet vanhempani aina korostivat minulle ja veljelleni monipuolisen kouluttautumisen merkitystä tulevaisuuden kannalta. Suuri kiitos heille pilvenreunalle! Urani aikana olen saanut kannustusta esimiehiltäni, työkavereilta ja poliittisessa toiminnassa vanhemmilta tovereilta. Ystävien merkitystä ei koskaan voi korostaa liikaa elämässä. Motivaatiota ja intohimoa tekemiseen tarvitaan myös.

Minkä olet urasi aikana kokenut haastavaksi?
Haastavia tilanteita osuu aina joskus kohdalle, mutta olen oppinut ajattelemaan, että kaikella on tapana järjestyä. Toisaalta pidän haasteista, koska itsensä kehittymiselle tekee hyvää joutua väillä toimimaan oman mukavuusalueen ulkopuolella.

Jos voisit välttää yhden virheen, mikä se olisi?
Monesti politiikassa puhutaan katkeroituneista toimijoista. En usko, että minun positiivisella elämänasenteellani minusta saisi koskaan katkeraa, mutta sen virheen ainakin haluan välttää.

Mitä tavoitteita sinulla on tulevaisuudessa?
Tavoitteenani on kaikkinensa elää hyvää ja tasapainoista elämää, jossa hyvä työ, vaikutusmahdollisuudet ja intohimo tekemiseen yhdistyvät. Tavoitteenani on toimia yhteiskunnallista lisäarvoa tuovissa tehtävissä niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Tabut:
Nais- ja miespoliitikkojen erilainen kohtelu on yhä tabu. Naisten pukeutumista, kenkiä, hiuksia yms. saa kommentoida miten hyvänsä, mutta jännä kun ei kukaan koskaan kirjoita miespoliitikkojen perinteisten mustien pukujen istuvuudesta tms.

Paras vinkkisi arjen helpottamiseksi?
Suunnittele eilen, mitä tänään teet. Pitkien päivien helpottamiseksi edellisenä iltana on hyvä kerrata seuraavan päivän tulevat tapahtumat ja niiden vaatimat vaatteet ja muut tarvikkeet.

Neuvosi naisille:
Ole aina oma ihastuttava itsesi!

http://naisjohtajat.fi/henkilot/anna-kristiina-mikkonen/